Så här använder du tandtråd och tandstickor och på rätt sätt

Tandtråd, tandstickor och tandborste

Att använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är viktigt komplement till tandborstning för att rengöra mellan tänderna och hålla tandköttet friskt. Tandborsten klarar inte av att rengöra överallt och inte mellan tänderna som är ett extra utsatt område där kariesangrepp och inflammation i tandköttet ofta börjar. Användningen av tandtråd eller tandstickor utgör 50% av själva rengöringen har det visat sig. Tandtråd och tandstickor fyller samma funktion, att ta bort plack och matrester som fastnat mellan tänderna och i hålrum. Tandläkare rekommenderar användning en gång om dagen innan tandborstning och gärna på kvällen för att hindra att bakterietillväxt sker under natten.

En felaktig användning skulle kunna skada ditt tandkött. Här ger vi dig stegen hur du använder tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar på rätt sätt för att uppnå bästa resultat.

Tandtråd- så här gör du

 1. Ta en bit tandtråd på cirka 45 centimeter och linda ändarna runt dina pekfingrar på båda händerna. Lämna en liten del tråd mellan fingrarna för att arbeta med.
 2. För sedan in tandtråden mellan tänderna med en sågande rörelse. Var noga med att inte trycka för hårt, eftersom det kan skada tandköttet.
 3. Forma tandtråden som ett C runt tanden och rör den försiktigt upp och ned längs den ena tandens sida gör sedan samma sak på andra tandens sida. Gå även upp under tandköttskanten för att ta bort plack och matrester som kan vara gömda där. Undvik att pressa eller gnida för hårt så att tandköttet skadas.
 4. Upprepa processen för varje tand, använd en ny del av tandtråden för varje nytt mellanrum. Se till att göra både överkäken och underkäken.
 5. När du är färdig är det bra att skölja munnen med vatten eller munskölj för att få bort matrester som lossnat. Tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna efter man har rengjort med tandtråd.

Det finns flera olika sorters tandtråd med olika egenskaper där alla har sin för och nackdelar. Här nämner vi de fem vanligaste.

 • Vaxad tandtråd - detta är den vanligaste och mest använda av tandläkare och tandhygienister pga. dess hållbarhet. Det är en vaxad nylontråd, som däremot kan vara svår att använda om det är mycket trångt mellan tänderna.
 • Ovaxad tandtråd - består av flera ovaxade nylontrådar som är sammantvinnade till en enda.
 • Bandformad tandtråd - är bredare och något plattare än den vanliga tråden många upplever att den är mera lättanvänd om man inte har så tätt mellan tänderna.
 • Super Floss /supertandtråd - är som en vanlig tandtråd förutom att den har en fluffig, tjockare del i mitten. Den är speciellt bra för de som har tandställning eller t ex. broar mellan tänderna.
 • Tandtrådshållare med bygel - Det är ett E- eller Y format litet verktyg med en tandtrådssträng fäst mellan två ändar. Den här sorten är användbar för personer som har begränsad fingerfärdighet. Nackdelen är att man måste ta en ny tandtrådshållare för varje tand för att undvika att bakterier sprids.

Tandstickor - så här gör du

 1. Det finns olika typer av tandstickor, både triangulära och platta. De kan vara av trä eller plast i olika hårdhet och utformning. Välj en tandsticka som är lämplig för dina behov beroende på mellanrummen mellan dina tänder.
 2. För försiktigt in tandstickan mellan tänderna, undvik att trycka för hårt för att undvika skador på tandköttet.
 3. Rör tandstickan upp och ner längs tandens sida för att ta bort matrester och plack. Var särskilt noga med att nå områden längs tandköttet.
 4. Efter att du har rengjort mellanrummen kan du skölja munnen med vatten eller använda en munskölj för att skölja bort lösa partiklar. Det finns flera olika sorters munsköljmedel på marknaden och om du är osäker på vad du skall välja kan du hitta mer information här ”Munskölj Guide & Bäst i test”

Mellanrumsborste - så här gör du

För den som har lite större mellanrum kan en mellanrumsborste vara ett alternativ, detsamma gäller om du har en brokonstruktion. De ser ut som små flaskborstar och varierar i form och storlek precis som tandstickor.

Så här använder du tex. mellanrumsborste mellan framtänderna.

För försiktigt in borsten mellan framtänderna. Pressa inte in borsten utan lirka försiktigt in den eller byt till en mindre storlek på borsten. För borsten fram och tillbaka med hela dess längd. Gör detta några gånger i varje mellanrum. Gör på samma sätt med samtliga tänder.

Kom ihåg att vara försiktig när du använder tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att undvika att skada tandköttet eller orsaka obehag. Om du är osäker eller har specifika frågor kan du kontaktar din tandläkare eller tandhygienist för ytterligare råd och instruktioner.

Lycka till med dina nya munvårds rutiner!

Kom ihåg! Goda tandvårdsvanor leder till god munhälsa!

Frågor & svar

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Det räcker att använda tandtråd en gång per dag. Det bästa är på kvällen och helst innan tandborstning.

Varför blöder det när jag använder tandtråd?

Om det blöder när du använder tandtråd och tandstickor kan det vara ett tecken på att du har fel teknik. Men det kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation. Då är det extra viktigt att använda tandtråd.

Vilket är bäst, tandtråd eller mellanrumsborste?

Har du väldigt trångt mellan tänderna är det troligen bäst att använda tandtråd eller en tandtrådsbygel. När det handlar om lite större mellanrum går det bäst med tandstickor eller mellanrumsborstar. Du kan välja det som känns bäst eller det som din tandhygienist rekommenderar.

Fick svullet tandkött efter tandtråd?

Det kan orsakas av att tandtråden irriterat ett redan inflammerat tandkött. Om inflammationen inte är allvarlig kommer den att läka ut av sig själv om du fortsätter att använda tandtråd.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera