En bettskena - kan vara lösningen på din störda nattsömn

Tandtråd, tandstickor och tandborste

Hur våra tänder mår spelar en avgörande roll i vårt dagliga liv, inte bara när det kommer till att äta och tala, utan även för vårt allmänna välbefinnande. Så när vi plötsligt upplever problem med våra tänder som t.ex tandpressning eller tandgnissling under natten medan vi sover, vad gör man då? Sömnen är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa. Så om tandgnissling eller käksmärta stör din nattsömn, då kan en bettskena vara lösningen.

En skräddarsydd bettskena är en enkel, smärtfri och beprövad metod för att hantera dessa problem.

I den här artikeln ska vi informera om vad bettskenor är, varför de är viktiga och hur de kan hjälpa dig att få en bättre nattsömn och bevara din tandhälsa.

Närbild på bettsken i mun

Vad är en Bettskena?

En bettskena, även känd som en nattskena eller tandskena, är en specialanpassad skena som bärs under natten för att behandla olika typer av tand- och käkproblem. Dessa problem kan inkludera tandgnissling (bruxism), tandpressning, temporomandibulär ledsmärta (TMD) och sömnapné. De flesta bettskenor är genomskinliga och tillverkade av hård eller mjuk plast.

Gnissla tänder eller pressa käkarna

Genom att använda en bettskena kan du minska stressen och pressen på dina tänder och käkar, vilket kan lindra smärta och spänningar som du kanske upplever när du vaknar på morgonen. En bettskena hjälper också till att förebygga skador på tänderna. Tandgnissling och pressning kan orsaka allvarliga skador på dina tänder över tid.

Bettskenan bidrar också till förbättrad sömn. Människor som lider av sömnapné, en störning som kan orsaka avbrott i andningen under sömnen, kan dra nytta av en s.k apnéskena. Skenorna hjälper till att öppna luftvägarna och underlätta normal andning, vilket leder till en bättre nattsömn och minskad trötthet på dagen.

Hur fungerar en bettskena?

Bettskenor fungerar som ett skydd och har en stötdämpande effekt genom att absorbera kraften som skapas när du biter ihop tänderna. Därmed minskar risken för onormalt slitage eller att det uppstår skador och sprickbildningar i tänderna.

Det finns två olika typer av bettskenor, båda är genomskinliga och tillverkade i akrylat som är en sorts plast. Den ena är en mjukare plast och är lättare att använda, den lite hårdare är mera hållbar men båda fungerar lika bra. Båda skenorna formgjuts hos en tandläkare för att passa dina tänder. En individuellt anpassad bettskena hos tandläkaren är oftast dyrare, från 2500 kr till 5 500 kr, och tar några veckor att tillverka.

Det finns också enklare bettskenor att köpa på apotek eller online som du kan forma själv och som är billigare. Det kan vara svårt att veta vilken sorts bettskena man ska välja beroende på behovets omfattning, hur akuta dina problem är och dina ekonomiska förutsättningar.

Bettskena pris

Priset varierar beroende på vilken typ av bettskena du behöver. Här kommer några prisexempel:

  • Priset för en enklare typ av bettskena som du till exempel kan köpa hos Apoteket är oftast mellan 200-400 kronor.
  • En individuellt anpassad bettskena hos tandläkaren är oftast dyrare, från 2500 kr till 5 500 kr, och tar några veckor att tillverka.

Så här kan det gå till när man får en bettskena hos tandläkaren

  • Först gör tandläkaren en undersökning för att ta reda på orsaken till slitaget på tänderna.
  • Ett avtryck görs av bettet som sedan används som modell vid tillverkningen av bettskenan. Du får bita i en massa som skapar en modell av dina tänder som sedan används för att tillverka din bettskena. Idag är det också vanligt att man använder en kamera med avancerad 3D-teknik för att göra en vektoriserad modell av tänderna som sedan visas i 3D-format på en skärm.(Man slipper att bita i en massa).
  • Avtrycket skickas för tillverkning av bettskenan
  • Efter några veckor när skenan är klar kallas du av tandläkaren för ett besök för utprovning och justering av bettskenan. Ibland behöver tandläkaren slipa ner eller forma skenan så att den inte ska skava eller klämma någonstans.

Hur använder man en Bettskena?

Att använda en bettskena är enkelt. Innan du går till sängs, sätter du helt enkelt in skenan i munnen enligt tandläkarens eller tandteknikerns instruktioner. Skenan kommer att hålla dina tänder och käkar i rätt position under natten. Det är viktigt att du följer tandläkaren eller tandhygienistens anvisningar hur du ska ta hand om skenan, för att undvika ansamlingar av bakterier eller att skenan börjar lukta illa.

Skötselråd

  • På morgonen tar du ut skenan och skölj den med tvål och ljummet vatten
  • Efter några veckors användning brukar det fastna mineraler på skenan, då kan det hjälpa att lägga den i ett glas med vatten och ättika( lika delar) det hjälper till att lösa upp beläggningen. Man kan också använda en tandborste om det behövs.

Tänk på följande

  • Koka inte skenan för att rengöra den, då kan den skadas.
  • Använd inte tandkräm för att rengöra den,eftersom den innehåller slipmedel som också kan skada skenan.

Förvaring

När du inte använder bettskenan skall den läggas i vatten för att undvika att det sker förändringar i själva plasten.

Sammanfattning

Bettskenor är en värdefull lösning för dem som lider av tand- och käkproblem som tandgnissling, tandpressning, TMJ-störningar och sömnapné. De kan lindra käksmärta, förhindra skador på tänderna och förbättra sömnen.

Om du tror att du är i behov av en bettskena bör du kontakta din tandläkare för en grundlig undersökning och utredning. Med hjälp av en bettskena kan du få en smärtfri nattsömn och bevara en god tandhälsa även på lång sikt.

Välkommen att boka tid hos oss på Novodental

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera