Tandblekning - Här är allt du behöver veta!

Två kvinnor med vita tänder som ler och skrattar

Ett vackert leende kan ge oss bättre självförtroende och öka vårt allmänna välbefinnande. Våra tänder kan förlora sin naturliga vita färg på grund av olika faktorer som mat och dryck, användning av tobak, åldrande eller vissa medicinska tillstånd.

Tandblekning är en estetisk behandling som har blivit en populär metod för att få vitare tänder. Om man aldrig har gjort en tandblekning kan det vara bra att vara informerad om vad det innebär. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad tandblekning är, hur behandlingen går till, olika blekningsmetoder, vad man bör tänka på och svara på några vanliga frågor om tandblekning.

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en kosmetisk behandling som syftar till att minska missfärgningar och bleka tänderna för att ge dem en ljusare och vitare färg. Genom att använda speciella blekningsmedel kan tandläkare eller tandhygienister hjälpa patienter att uppnå ett vackrare leende.

De vanligaste medlen som används vid blekning är väteperoxid och karbamidperoxid som bryts ned och frigör syreradikaler som tar bort missfärgningar från emaljen och tandbenet så att tänderna får en ljusare och vitare färg.

Vilka olika metoder finns det?

De vanligaste är klinikblekning och hemblekning.

Professionell tandblekning på klinik: Den mest skonsamma, effektiva och säkraste metoden för tandblekning är att göra den på klinik hos en tandläkare eller tandhygienist.

Behandlingen innehåller vanligtvis följande steg:

Bedömning: Innan man utför en tandblekning undersöks tänderna av tandläkare eller tandhygienist för att säkerställa att du inte har några obehandlade kariesangrepp, tandfrakturer, otäta fyllningar, tandsten eller andra skador på tänderna. Dessa är viktiga att behandla innan tandblekningen för att säkerställa att behandlingen kan ske på ett riskfritt och säkert sätt.

Förberedelse: Om allt ser bra ut och man bedömer att det går bra att utföra en tandblekning går man tillsammans igenom vilken vit nyans man önskar uppnå och om resultatet bedöms vara rimligt i enlighet med patientens förutsättningar.

Behandling hemma: Om du väljer att göra själva blekningen hemma gör tandläkaren ett avtryck av dina tänder för att tillverka skräddarsydda blekningsskenor av plast. De är speciellt anpassade för dina tänder och skenorna får du sedan med dig hem. Tillsammans med dina blekningsskenor får du också ett speciellt blekmedel att fylla skenorna med när du kommer hem. Tandläkaren instruerar dig sedan noggrant hur du använder skenorna och gelén för att få bästa resultat. Du bär vanligtvis skenorna i några timmar varje dag under 1 - 2 veckor, beroende på den önskade blekningsgraden. Du kan välja om du vill bära skenorna på dagen eller natten.

Behandling på klinik:

Så här kan en behandling gå till:

Efter en noggrann rengöring av tänderna lägger man ett isolerande plastskydd runt tandköttskanten och tandhalsarna. Därefter applicerar tandläkaren blekmedlet på tänderna.

Sedan belyser man tänderna med en UV-lampa som gör att blekmedlet aktiveras. När belysningen är avslutad tar man bort resterande blekmedel och plastskyddet.

En klinikbehandling brukar ta ca 1 timme. Ibland kan man behöva komma tillbaka en eller två gånger för att upprepa behandlingen beroende på vilket resultat du och din tandläkare kommit överens om.

Uppföljning: Efter avslutad behandling kan man göra ett uppföljningsbesök hos tandläkaren för att utvärdera resultatet och få eventuella råd hur du bäst gör för att bibehålla det uppnådda resultatet.

Några saker man bör tänka på

  • Ta alltid råd hos en tandläkare om du tänker bleka dina tänder, de är experter och kan bedöma din tandhälsa och rekommendera den mest lämpliga metoden som passar dina individuella behov och förutsättningar.
  • Personer med känsliga tänder som ilar, tandköttsproblem, blottade tandhalsar eller omfattande tandfyllningar bör särskilt rådgöra med en tandläkare innan man gör en tandblekning. Tandläkaren kan ge råd och eventuellt rekommendera alternativa behandlingar för att uppnå önskat resultat.
  • Det är viktigt att säkerställa att man inte har några hål i tänderna innan man gör en tandblekning eftersom det kan skada tanden. Man bör därför boka en tid hos en tandläkare för en undersökning innan man utför en tandblekning.
  • Det finns en mängd produkter för hemmabruk ute på marknaden. Undvik billiga blekmedel på stormarknader, dom är ofta mycket starkare och kan skada emalj och slemhinnor.

Tandblekning är en effektiv metod för att återställa och förbättra tändernas vita färg och uppnå ett vackert leende. Genom att genomgå en professionell tandblekningsbehandling och följa tandläkarens eller tandhygienistens råd kan du få ett säkert och tillfredsställande resultat. Kom ihåg att regelbunden tandvård och en god munhälsa är nyckeln för att bibehålla det blekta resultatet. Om du är intresserad av att veta mera om tandblekning hittar du viktig information i den här artikeln där Läkemedelsverket har gjort en granskning av blekningsprodukter på marknaden.

Frågor & svar

Är tandblekning säkert?

Professionell tandblekning utförd av en erfaren tandläkare eller tandhygienist är säker och effektiv. Det är viktigt att följa instruktionerna noggrant för hemblekning för att minimera risken för skador eller biverkningar.

Hur lång tid tar det att se resultat?

Resultaten av tandblekning är inte permanent det är viktigt att komma ihåg. Det varierar beroende på individens tänder och den valda blekningsmetoden. Vissa personer kan se förbättring efter några dagar, medan andra kan behöva vänta någon vecka för att uppnå önskat resultat.

Hur länge varar resultatet av tandblekning?

Hur länge en tandblekning på klinik håller kan variera beroende på individens livsstil och tandvårdsrutiner. Genom att undvika tobak, kaffe, te och andra färgämnesrika livsmedel samt genom att upprätthålla god munhygien kan resultaten av en tandblekning bibehållas under en längre tid oftast 1 - 3 år.

Vad skall man tänka på efter en tandblekning?

Tiden efter en behandling är det viktigt att undvika sådant som kan missfärga tänderna som tobak, kaffe, te och vin. Ibland kan tänderna kan vara extra känsliga för värme och kyla men det går över efter en tid.

Kan tandblekning skada tänderna?

Om man inte är försiktig kan det leda till vissa skador. Ilningar är relativt vanligt men det brukar gå över efter några dagar. Tandköttet kan ibland bli lite svullet eller sårigt det kan ske om en plastskena inte passar som den ska. Då brukar man göra någon dags uppehåll tills det har läkt och sedan fortsätter man behandlingen.

Hur mycket kostar en tandblekning?

Priset beror ofta på hur många gånger man behöver upprepa behandlingen. En hemmablekning brukar kosta ungefär 3 500 kronor. Priset för en klinikbehandling kan variera beroende på vilken metod man väljer och vilket resultat man vill uppnå. Det finns priser från 3 000 kr - 5 000 kr. Kontakta din tandläkare för exakt prisuppgift.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera