Tandvård pensionärer - högkostnadsskydd!

Tandtråd, tandstickor och tandborste

Vad kostar tandvård när man är äldre, vilka stöd kan man få för sina tandvårdskostnader?

Här får du en uppdatering om vad som gäller för dig som är 64 år och äldre samt lite information om regeringens planer framöver. I framtiden kan du se fram emot en ännu billigare tandvård om regeringens nya tandvårdsreform går igenom. Där föreslås att högkostnadsskyddet förstärks ytterligare från 67 år.

En äldre kvinna i tandläkarstolen

Vad innebär regeringens nya tandvårdsreform för pensionärer?

Du som är 67 år eller äldre kan se fram emot billigare tandvård. I regeringens budgetförslag för 2025 finns det ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 år.

Det är inte beslutat än, men ett nytt högkostnadsskydd föreslås träda i kraft från och med juli 2026. Det har kallats den största tandvårdsreformen på 20 år. Det är ett första steg av en omfattande tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård.

Vad kostar det för pensionärer att gå till tandläkaren?

I dagsläget betalar du som är äldre samma pris för din tandvård som andra vuxna. Däremot har alla över 64 år ett högre årligt tandvårdsstöd genom det allmänna tandvårdsbidraget, ATB.

ATB-allmänna tandvårdsbidraget

Från och med det år du fyller 20 år till och med det år du fyller 23 år är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 24 år till och med det år du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år. Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år. Det kan du spara i upp till två år och använda som betalning hos din tandläkare.

Högkostnadsskydd - tandvård pensionärer

Som pensionär har du rätt att ta del av högkostnadsskyddet som gör det möjligt att minska kostnaderna för tandvård.

  • Det ger rätt till 50 % rabatt på kostnader som överstiger 3000 kronor under en ersättningsperiod.
  • Kostnader som överstiger 15 000 kronor berättigar dig till 85 procent rabatt på referenspriset.

Ersättningsperioden gäller under ett år från det att behandlingen påbörjades.

Referenspriset styr vad du ska betala

Prissättningen på tandvård är fri. Alla tandläkare och tandhygienister får sätta sina egna priser. Det pris som tandläkaren eller tandhygienisten tar är inte alltid samma pris som du får räkna in i högkostnadsskyddet. Det är referenspriserna som styr hur stort ditt tandvårdsstöd blir när du ska betala hos din tandläkare.

Var kan man se sitt högkostnadsskydd för tandvård?

Det finns en e-tjänst som heter Läkemedelskollen.se, där kan du se den aktuella nivå som du befinner dig på i ditt högkostnadsskydd. Man ska vara över 18 år och du loggar in via din e-legitimation. Du kan också få ett registerutdrag genom att skicka in blanketten "Begäran om registerutdrag – Högkostnadsdatabasen" till E‑hälsomyndigheten.

Högkostnadsskydd - E-hälsomyndigheten

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera