Afte, aftösa sår eller förkylningsblåsor som de också kallas är små sår som bildas på slemhinnan i munnen och är helt ofarligt. De uppstår vanligtvis på tungan, insidan av kinden, tandköttet eller på insidan av läpparna. De brukar se ut som en liten rund blåsa som är vit gulaktig i mitten. De är ofta irriterande och orsakar sveda och smärta i munnen vilket gör det svårt att äta och dricka.
Varför får man afte?
Afte är en vanlig åkomma och drabbar mer än varannan person, både barn och vuxna kan få sår på munslemhinnan. Man vet inte säkert vad det beror på. Det finns däremot flera faktorer som kan orsaka Afte. Vissa livsmedel eller tandkrämer kan orsaka en allergisk reaktion som kan resultera i blåsor i munnen. Ibland kan hormonförändringar vara orsaken, då vissa kvinnor kan få blåsor i samband med menstruation eller graviditet. Man tror att individer med nedsatt allmäntillstånd, på grund av stress eller B-vitaminbrist gör att immunsystemet försvagas vilket medför att man blir mera mottaglig för infektioner och blåsor i munnen.
Vissa sjukdomar tex. Crohns sjukdom och HIV, kan också orsaka Afte som en bieffekt.
Vilka är symtomen på Afte?
Det ser ut som blåsor men det är egentligen ett eller flera små sår i munslemhinnan. Blåsorna är gulvita och ovala oftast 2-8mm i diameter. De är smärtsamma vid beröring och kan ge smärta i hela munnen vilket gör det svårt att äta och dricka. Runt om blåsorna och såren är slemhinnan röd och irriterad. Såren gör ont men de blöder inte.
Hur skall man behandla blåsor i munnen?
Det finns flera sätt att behandla Afte, beroende på svårighetsgraden av såren. Små Afte sår kan läka av sig själva inom några dagar. Det finns däremot olika sätt som du kan lindra smärtan och snabba på läkningsprocessen:
- Använda munsköljningar: Munsköljningar som innehåller saltvatten eller bikarbonat kan lindra smärta och hjälpa till att rengöra såren.
- Se över kosten: Undvik heta, kryddiga eller sura livsmedel för det kan irritera såren och orsaka mer smärta.
- Smärtstillande medel: Tag paracetamol eller Ibuprofen det kan lindra smärtan och göra det lättare att äta och dricka.
- Använd en tandkräm utan SLS, (Natrium lauryl sulfat) som inte skummar, det kan irritera slemhinnan och göra blåsorna värre. Att byta tandkräm kan hjälpa till att lindra symtomen.
Om blåsorna är stora och mycket smärtsamma eller fortsätter att komma tillbaka regelbundet kan en läkare förskriva en steroidgél eller munsköljningar. Dessa mediciner hjälper till att minska inflammationen och att främja läkningen av såren. Det är viktigt att uppsöka läkare eller tandläkare för att utesluta eventuella underliggande sjukdomar.
Smittar Afte?
Munblåsor är inte smittsamt och går inte att överföra från person till person. Det finns ingen anledning att undvika social kontakt eller undvika att använda samma bestick eller handdukar som någon som har Afte.
Går det att förebygga – Vad kan man göra själv?
Det är alltid viktigt att hålla upprätthålla en god munhygien för att undvika blåsor i munnen. En tandhygienist kan ge bra hjälp och information om hur du bäst tar hand om dina tänder och munhåla. Byt tandborste till en mjuk och använd tandkräm som inte torkar ut munslemhinnan.
Sammanfattningsvis är Afte en smärtsam åkomma som drabbar många människor. Det kan orsakas av flera faktorer och behandlas på olika sätt beroende på svårighetsgraden av såren. Afte är inte smittsamt och kan inte överföras från person till person. Om man lider av Afte eller andra orala besvär bör man alltid rådgöra med en läkare eller tandläkare för att få rätt behandling. Om blåsorna läkt ut men fortsätter att komma tillbaka bör du söka vård. För mera information och rådgivning gå till 1177.se.