Hur borstar man tänderna på rätt sätt?

Kvinna som borstar tänderna med en eltandborste

Hur borstar du dina tänder? De flesta gör det nog på rutin och tänker kanske inte så mycket på hur om inte någon har talat om eller visat hur man skall borsta för att uppnå bästa resultat. En effektiv och bra borstningsteknik är viktigast för att bibehålla en god munhälsa och förebygga tandproblem. Att borsta tänderna på rätt sätt hjälper till att effektivt ta bort plack, förhindra karies och tandköttsproblem samt bidrar till en frisk och fräsch mun.

Så här gör du steg för steg för att borsta tänderna på rätt sätt

1. Välj tandborste och tandkräm

Vilken tandborste ska man då välja? Vilken tandborste rekommenderar Tandvården? Det viktigaste är att man har rätt borstteknik så om du lär dig att borsta rätt spelar det inte så stor roll vilken sorts tandborste du väljer, skillnaden i resultat är liten har det visat sig.

Det viktigaste är att den har mjuka strån för att undvika skador på emaljen och tandköttet. Om du föredrar en vanlig manuell tandborste, välj då en med mjuka strån och ett litet borsthuvud för att underlätta att komma åt överallt. Du behöver kunna nå runt tänderna längst bak i munnen. Väljer du en eltandborste skall den också ha ett litet borsthuvud. Eltandborsten är något effektivare på att ta bort plack och det finns flera olika modeller, vibrerande och soniska. Här får du tips på några bra eltandborstar.

Använd en fluortandkräm för att stärka emaljen och skydda tänderna från karies.

2. Borsta ytan av tänderna

Börja borstningen genom att placera tandborsten mot tandköttet i en vinkel på 45 grader. Gör små, cirkulära rörelser på utsidan av tänderna, från tandköttet och ner mot tandens spets. Var noga med att borsta alla de synliga ytorna och var extra försiktig runt tandköttet för att undvika irritation.

3. Borsta insidan av tänderna

Fortsätt sedan att borsta insidan av tänderna på samma sätt. Gör små cirkulära rörelser och se till att borsta även de bakre tänderna noggrant, eftersom de är mer utsatta för plackbildning.

4. Rengör tuggytorna

Glöm inte bort att borsta tuggytorna. Använd fram- och tillbakarörelser för att ta bort matrester och plack från dessa områden.

För det skall bli riktigt rent är det viktigt att borsta tänderna i minst två minuter varje gång. Använd långa, mjuka borstdrag och undvik att borsta för hårt, eftersom det kan skada tandköttet. Var också noga med att borsta varje enskild tand så att ingen yta glöms bort.

5. Rengör tungan

En annan viktig del av munhygien är att rengöra tungan. Använd tandborsten eller en tungskrapa för att försiktigt skrapa bort bakterier och beläggningar från tungan. Detta kan bidra till att minska dålig andedräkt.

6. Komplettera med tandtråd och munskölj

Före eller efter tandborstningen är det viktigt att använda tandtråd för att rengöra mellan tänderna och längs tandköttet. Detta hjälper till att ta bort plack som kan vara svårt att nå med tandborsten. Avsluta sedan genom att skölja munnen noggrant med vatten eller ett antibakteriellt munvatten för att skölja bort lösa partiklar och rester av tandkrämen.

Kom ihåg att nyttja ditt årliga tandvårdsbidrag!

Frågor & svar

Hur hårt ska man borsta tänderna?

Man bör borsta tänderna med en mjuk eller medium tandborste med lätta till måttliga tryck. Det är viktigt att undvika att borsta för hårt eller använda för kraftiga tryck, eftersom det kan skada tandemaljen och tandköttet.

Ska man borsta tandköttet?

Det är viktigt att borsta tandköttet som en del av din regelbundna tandborstnings rutin. Borstning av tandköttet hjälper till att avlägsna plack och matrester längs tandköttskanten och minskar därmed risken för problem som tandköttsinflammation och tandlossning. Det är dock viktigt att vara försiktig och använda en mjuk tandborste med lätta, cirkulära rörelser för att undvika att skada tandköttet.

Kan eltandborste skada tandköttet?

Om en eltandborste används på rätt sätt och med lämpligt tryck kan den inte skada tandköttet. Men om den används med för hårt tryck eller om man använder ett borsthuvud med för styva borststrån, kan det leda till att tandköttet blir irriterat eller skadas. Det är viktigt att använda en eltandborste med mjuka borststrån och att borsta med lätta, cirkulära rörelser för att undvika att skador uppstår.

Kan eltandborste ta bort tandsten?

En eltandborste kan vara effektiv för att avlägsna plack, som är den mjuka bakteriebeläggningen som bildas på tänderna. Men tandsten, som är den hårda ansamlingen av kalk och plack, kan inte tas bort helt med en eltandborste. För att ta bort tandsten behöver man uppsöka en tandläkare eller en tandhygienist för en professionell rengöring.

Hur ska man borsta tänderna med en eltandborste?

Börja med att sätta 2 cm tandkräm på borsthuvudet och håll sedan borsten i 45 graders vinkel, precis som man gör med en manuell tandborste. Slå sedan på eltandborsten och flytta borsten från tand till tand. För sedan den elektriska tandborsten längs framsidorna, bakom tänderna och tuggytorna på varje tand tills du gått igenom hela munnen.

Du bör borsta cirka två minuter, för att se till att du har rengjort varje tand. När du har borstat klart sköljer du bara borsthuvudet med vatten och låter det torka.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera