Tandpressning och tandgnissling - orsaker och behandling

Tandtråd, tandstickor och tandborste

Har du problem med huvudvärk, ont i käkarna eller stelhet i nacken, oftast på morgonen? Då kan det bero på att du pressar eller gnisslar tänder, på medicinspråk kallat Bruxism. Du är inte ensam om problemet, det har blivit allt vanligare och det ökar särskilt hos kvinnor. Enligt information från studenternas hälsovårdsstiftelse lider ca 20% av befolkningen av den här potentiellt skadliga vanan och det drabbar både vuxna och barn. Den främsta orsaken anses vara stress.

Tjej som pressar tänder

Vad är Bruxism?

Bruxism räknas som en beteendestörning som kan ske medvetet eller omedvetet. Det innebär att man gnider eller pressar tänderna mot varandra. Man brukar dela in Bruxism i två olika varianter som skiljer sig från varandra, tandgnissling och tandpressning.

I den här artikeln kommer vi att informera om vad som kan ligga bakom beteendet,vilka symtomen är, skillnaden mellan att gnissla och pressa tänder samt vilka olika olika behandlingar som finns.

Varför gnisslar eller pressar man tänder?

Man vet inte riktigt vad det beror på att vi gnisslar eller pressar ihop tänderna när vi sover. Men det sker oftast när man går från djupsömn till en mera ytlig sömn. Under dagtid kan det ske när man skall koncentrera sig på en viss uppgift eller i vissa situationer som upplevs krävande. Orsakerna kan vara flera och av varierande slag, här nämner vi några.

  • Stress och ångest - precis som med tandgnissling är stress en vanlig utlösande faktor för tandpressning. När vi upplever stress, kan det leda till ökade spänningar i käken, vilket kan utlösa tandpressning som sedan kan leda till spänningshuvudvärk eller andra problem.
  • Felaktigt bett - om ditt bett är ojämnt eller om dina tänder inte möts på ett korrekt sätt när du biter ihop kan det leda till överbelastning på käkarna. Ökad press på vissa tänder ökar risken för tandpressning.
  • Problem med sömnen - vissa sömnstörningar kan leda till en högre risk för tandpressning under natten.

Det bästa du kan göra själv är att påverka sömnens kvalitet genom att vara noga med bra sömnrutiner, undvika alkohol, nikotin och stress. Du kan läsa mer om stresshantering och vikten av bra sömn här.

Tandgnissling hos barn

Det är vanligt att barn gnisslar tänder under tiden de har både mjölktänder och permanenta tänder. Det inträffar i åldern 5-7 år och barnet gnisslar tänderna för att ojämnheterna upplevs som irriterande. Tandgnisslingen brukar avta när de permanenta tänderna har vuxit fram.

Vad är skillnaden mellan tandgnissling och tandpressning?

Tandpressning och tandgnissling är två likartade beteenden som handlar om dina tänder och ditt allmänna välbefinnande. Det finns dock vissa skillnader när det gäller rörelsemönster, ljud och skadeverkan på tänderna.

Tandpressning beskriver det omedvetna eller medvetna beteendet att pressa tänderna mot varandra så att det uppstår ett högt tryck på tänder och käkar, vilket kan motsvara ett tryck på upp till 60 kilo. Överbelastningen kan i sin tur medföra att det kan uppstå vävnadsskador. Det normala är att tänder slits ner långsamt, men för den som pressar eller gnisslar tänder kan förslitningen på tänderna gå betydligt snabbare. Tandpressning sker vanligtvis med de övre och undre tänderna och oftast under natten när personen sover.

Vid tandgnissling gnider man underkäkens tänder mot överkäkens tänder, dvs fram och tillbaka. Oftast uppstår ett gnisslande ljud, det är ofta någon i omgivningen som brukar uppmärksamma detta. Det har visat sig att tandgnissling är kopplat till sömnstörningar och uppstår i övergången från djupsömn till ytlig sömn. Det låter också olika, när man gnisslar tänder brukar det få ett karakteristiskt slipande ljud. Båda beteendena kan skada tänderna och käken, men skadorna kan variera beroende på rörelsemönstret och hur lång tid som beteendet har pågått.

Vanliga symptom

Bruxism kan påverka olika delar av käksystemet. Symtomen kan vara flera. På tänderna visar det sig som onormalt slitage, sprickor och skador på tandfyllningar. Man kan också uppleva ömhet och smärta i tuggmuskulaturen, förslitningsskador i käkleden är en annan vanlig åkomma.

Här räknar vi upp de vanligaste symtomen:

  • Ömhet och smärta när man tuggar
  • Svårt att gapa ordentligt
  • Det låter från käkarna när du gapar, låsningar i käkarna
  • Ont i käkmusklerna.
  • Smärta och förslitningsskador i käkleden
  • Huvudvärk eller spänningshuvudvärk
  • Värk i tinningarna eller i pannan.
  • Sprickor i tänderna som gör att det ilar.
  • Tänderna slits snabbare.
  • Nötta ytor på tänderna.
  • Tänderna blir kantiga eller vassa
  • sömnstörningar

Hur behandlar man Bruxism?

Behandlingen av bruxism syftar till att bryta vanan, minska de skadliga effekterna och förhindra ytterligare skador på tänderna och käken. Eftersom det kan vara svårt att direkt veta vad dina problem med tandpressning beror på är det bäst att boka tid för en undersökning. Tandläkaren brukar börja med att ställa frågor om din livsstil och vanor, till exempel stress, kost, mediciner mm. Man gör också en undersökning av käken och käkmuskulaturen och ser hur stort du kan gapa. Dessutom är det viktigt att undersöka bettet, hur det ser ut när du biter ihop käkarna i olika lägen, allt för att kunna ställa en korrekt diagnos innan behandlingen.

Behandlingsmetoder

1. Lösningen kan vara en bettskena

En vanlig och effektiv metod mot tandpressning brukar vara en bettskena tillverkad av hård- eller mjuk plast. Det finns olika sorters bettskenor, den vanligaste varianten är en bågformad skena i plast som används i överkäken. En skräddarsydd bettskena, liknande den som används för tandgnissling, kan hjälpa till att avlasta trycket och stabilisera käkarna men också att skydda tänderna från onormalt slitage. Den utprovas hos en tandläkare och specialanpassas till dina tänder. Bettskenan har man på sig under natten. Läs mer om bettskenor.

2. Medicinsk behandling

Eftersom en bettskena kan upplevas besvärlig på flera sätt kan en del välja bort den som ett alternativ. Då kan medicin vara en bra lösning när man gnisslar eller pressar tänderna.Vid behandlingen av Bruxism ges en injektion av medicin i tuggmuskeln, då blockeras nervsignaler och därmed begränsas aktiviteten i tuggmuskulaturen. Behandlingen görs på en klinik.

3. Olika träningsprogram

En annan sorts behandling är stresshantering.Det kan bestå av olika avslappningsövningar som man gör två till tre gånger om dagen. Det bidrar till att minska spänningar i underkäken och hjälper muskulaturen att slappna av, här kan du se exempel på rörelseövningar som är bra för käken.

4. Terapi eller livsstilsförändringar

Andra exempel kan vara att gå i terapi eller göra viktiga livsstilsförändringar, vilket kan vara avgörande för att lindra stress och ångest och därmed minska problemen med tandpressning.

Om du misstänker att du gnisslar eller pressar tänder är det bra att boka tid för en undersökning hos en tandläkare.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera