Tandinfektion – viktigt att veta kring symptom & behandling

Tandtråd, tandstickor och tandborste

En tandinfektion är en allvarlig åkomma som måste behandlas i tid. Tillståndet kan vara mycket smärtsamt och infektionen kan variera mycket alltifrån lindrig till mycket allvarlig. Det är en sjukdom som uppstår i tandens vävnad och som når in till tandens inre, pulpan som består av blodkärl och nerver. När dessa skadas orsakar det en intensiv smärta. Det är viktigt att veta att en tandinfektion inte kan gå över av sig själv, utan måste behandlas av en tandläkare.

Här går vi igenom de vanligaste frågorna kring tandinfektioner för att hjälpa dig känna igen symtomen, förstå orsakerna och informera om vilka behandlingar som finns.

En person med tandinfektion

Vad är en tandinfektion?

Det är vanligt att det bildas plack på tänderna. Plack består av saliv och partiklar och innehåller bakterier som kan orsaka skador på tandemalj och tandkött. Plackbildning kan leda till att det bildas tandsten. Om tandsten inte tas bort (hos en tandhygienist) kan bakterierna tränga ned i tandfickorna som då blir infekterade. I värsta fall kan en tandinfektion sprida sig till käkbenet. Plackuppbyggnaden övergår efter en tid till kariesbildning (hål i tanden), som orsakar tandvärk. En tandinfektion beror oftast på obehandlad karies.

Orsaker till tandinfektion

Det finns flera orsaker till att en tandinfektion bildas och en av de vanligaste är en så kallad tandböld eller abscess som uppstår när det bildats var vid tandens rot. Det kan bero på att pulpan, käkbenet eller tandköttet har blivit inflammerat. Karies som nått ned till tandroten kan också leda till inflammation som gör att det bildas en tandböld.

Ytterligare orsaker till tandinfektion kan vara följande:

  • Otäta gamla fyllningar, där bakterier bildats
  • Äldre rotfyllningar, där borttagna nerver kan orsaka infektioner
  • Tandskador
  • Bristande munhygien och brist på regelbundna tandläkarbesök
  • Nya tänder som tränger fram, vanligt i samband med framväxande visdomständer
  • Gamla hål som inte lagats och därför orsakar bakteriebildningar.)

Vanliga symtom

Här är några symtom som kan tyda på en tandinfektion:

  1. Intensiv och pulserande tandvärk - Smärtan är ofta ihållande och kan öka över tid. Den känns oftast runt den drabbade tanden och kan sprida sig till käken, örat och halsen på samma sida som infektionen.
  2. Ömhet och svullnad - Området runt tanden kan kännas ömt vid beröring och kan svullna upp. Ibland kan området runt käken eller kinden bli svullet.
  3. Feber - En infektion kan orsaka feber.
  4. Dålig smak i munnen - Om abscessen spricker kan det rinna ut var som kan orsaka dålig andedräkt.
  5. Känslighet för värme och kyla - En infekterad tand kan bli extra känslig och det kan göra ont och ge ilningar när man dricker varma eller kalla drycker.
  6. Svårt att öppna munnen - - Vid en svårare infektion kan den spridas till käkmusklerna och göra det svårt att öppna munnen.

Vad gör man om man har en tandinfektion?

Om du upplever något av symtomen som nämnts här ovan är det viktigt att söka akut hjälp hos en tandläkare så snart som möjligt. En tandinfektion försvinner inte av sig själv och kan spridas till andra delar av kroppen om den inte behandlas. En tandläkare bedömer hur omfattande infektionen är och genomför en lämplig behandling.

Vid kraftig smärta eller om du får svårt att andas eller svälja, bör du uppsöka akutsjukvård, eftersom det kan vara ett tecken på att infektionen kan ha spridits till andra områden i kroppen.

Kan man få blodförgiftning (sepsis) av tandinfektion?

Man kan få sepsis efter en tandinfektion men det är relativt sällsynt men inte omöjligt.

Tecken på att man kan ha drabbats av sepsis efter en tandbehandling är följande: Man har hög feber som inte går över, yrsel, snabb hjärtfrekvens, svårigheter att andas, upplever förvirring eller problem med matsmältning är tecken på sepsis. Tecken på sepsis skall behandlas som en medicinsk akutsituation som skall behandlas med sjukhusvård.

Olika typer av behandling för tandinfektion

  1. Besök en tandläkare - Den viktigaste åtgärden är att snabbt kontakta en tandläkare. En tandinfektion försvinner inte av sig själv och kan sprida sig till andra delar av kroppen om den inte behandlas.
  2. Antibiotika - Tandläkaren kan skriva ut antibiotika för att bekämpa bakterierna som orsakar infektionen. Observera att antibiotika kan lindra symptomen, men den kommer inte att bota infektionen helt – den underliggande orsaken måste fortfarande åtgärdas och behandlas.
  3. Dränering - Tandläkaren kan behöva dränera infektionen genom att göra ett litet snitt för att tömma ut var som bildats. Det minskar trycket och lindrar smärtan samtidigt som det hjälper kroppen att bekämpa infektionen.
  4. Rotfyllning - När infektionen trängt in i tandens pulpa (den inre delen av tanden), kan det behöva göras en rotfyllning, för att ta bort den infekterade vävnaden och rengöra ordentligt och hindra att infektionen kommer tillbaka.
  5. Dra ut tanden (extraktion) - Ibland kan tanden vara så skadad eller infektionen så svår att tandläkaren måste ta bort tanden helt och hållet.

Smärtlindring och egenvård

Under tiden man väntar på att få komma till tandläkaren för behandling finns det vissa saker man kan göra själv hemma.

  • Man kan ta receptfria, smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol för att lindra smärtan under tiden du väntar på att få tid för behandling.
  • Se till att hålla det infekterade området rent genom att skölja försiktigt med saltvatten. Blanda en tesked salt i ett glas varmt vatten och skölj, utan att svälja vattnet.
  • Undvik att tugga med den sida som är infekterad, för att minska smärta och irritation.

Förebyggande åtgärder

Det bästa sättet att minska risken för att drabbas av tandinfektion är att ha god munhygien. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm, använda tandtråd och gå regelbundet till tandläkaren för kontroller.

Sammanfattning tandinfektion

  1. Symptom: Tandinfektioner orsakar ofta svår smärta, svullnad, rodnad, dålig andedräkt och ibland feber. Smärtan kan stråla till käken, örat eller halsen.
  2. Orsak: Infektioner beror vanligtvis på obehandlad karies (hål i tänderna), skadade tänder eller dålig munhygien, vilket leder till att bakterier tränger in i tandens pulpa och orsakar inflammation.
  3. Behandling: Vid tecken på infektion bör man snabbt söka vård. Behandlingen kan inkludera antibiotika för att dämpa infektionen och smärtlindring, men ofta behövs också rotfyllning eller i allvarliga fall tandutdragning.
  4. Komplikationer: En obehandlad tandinfektion kan spridas till käkbenet och i värsta fall vidare till andra delar av kroppen, vilket kan vara livshotande.
  5. Förebyggande: Regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och regelbundna tandläkarbesök är viktiga för att förebygga infektioner.

Det är viktigt att snabbt söka vård för att undvika komplikationer och minska smärtan. Om du har symtom som feber, svullnad i ansiktet eller halsen, eller andningssvårigheter, bör du söka akut vård, eftersom infektionen kan ha spridit sig och då måste den behandlas omgående.

Vanliga frågor om tandinfektion

Hur vet man om tanden är infekterad?

De vanligaste symptomen på en infektion är, intensiv tandvärk runt om och i den infekterade tanden och svullnad i vävnaden. Ibland kan ansiktet svullna upp, man kan också få svullna lymfkörtlar och feber.

Hur snabbt hjälper antibiotika mot tandinfektion?

Det brukar få effekt inom 2 – 5 dagar.

Hur får man bort en tandinfektion?

Vid tecken på infektion bör man snabbt söka vård. För att dämpa infektionen och ge smärtlindring, men ofta behövs också rotfyllning eller i allvarliga fall kan tanden behöva dras ut.

När minskar svullnaden av en tandinfektion?

Efter 2 – 3 veckor brukar svullnaden gå ned.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera