Muntorrhet är ett vanligt problem som kan upplevas som obehagligt och påverka din livskvalitet negativt. Den vanligaste orsaken till problemet är biverkningar från läkemedel. I den här artikeln informerar vi om vanliga orsaker till muntorrhet och olika behandlingar, samt lite tips på vad man kan göra själv för att förebygga och lindra besvären. Det finns ingen specifik behandling som kan bota muntorrhet.
Vanligt problem
Muntorrhet förekommer i alla åldersgrupper men det är fortfarande vanligast att äldre patienter drabbas av åkomman. En ny studie visar att en av fem personer i befolkningen upplever problem med muntorrhet någon gång i livet.
Vad är orsaken
Problem med muntorrhet beror på att salivproduktionen från spottkörtlarna i munnen minskar och ibland kan också salivens konsistens förändras. Saliven är viktig för att vi skall kunna tugga och svälja maten. En av salivens viktigaste uppgifter är att neutralisera syror i munnen och därmed minska risken för kariesbildning och frätskador på tänderna. Muntorrhet kan bero på flera saker, som livsstilsförändringar, sjukdomar eller medicinering. Det finns idag vanliga läkemedel som har muntorrhet som en biverkning, till exempel antihistaminer vid allergier, blodtryckssänkande mediciner och antidepressiva läkemedel. Vissa sjukdomar som Sjögrens syndrom, diabetes och Parkinsons sjukdom kan orsaka muntorrhet. Om man genomgått strålbehandling mot cancer i halsen kan det orsaka skador i spottkörtlarna. Ibland kan en vanlig förkylning vara orsaken. Andra faktorer som alkohol, tobak eller för lågt vätskeintag kan också bidra till torr mun.
Symtom på muntorrhet
- Problem att äta och svälja
- Störd nattsömn
- Dålig andedräkt
- Försämrat smaksinne, dålig smak i munnen
- Försämrad tandhälsa
Muntorrhet är inget farligt utan går oftast över av sig själv. Om du upplever symptom på muntorrhet som inte går över bör du boka en tid för en undersökning för att kontrollera vad orsaken är och att dina tänder inte har fått några skador.
Går det att behandla?
Det finns olika sätt att lindra och förebygga, men det finns ingen specifik behandling som botar muntorrhet.
Vid medicinsk behandling kan vissa läkemedel vara orsaken till muntorrhet. I sådana situationer kan läkaren prova att justera dosen eller byta till ett alternativt läkemedel. Vid mer komplicerade fall kan läkare behöva skriva ut medicin som stimulerar spottkörtlarna så att salivproduktionen ökar.
Användning av saliversättande produkter och upprätthålla en god munhygien genom att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag och använd tandtråd. Dessa åtgärder är viktiga för att förebygga och lindra muntorrhet.
Då bör man söka hjälp
Om muntorrhet inte går över kan det vara tecken på något underliggande problem och då bör man genast boka in en undersökning.
Muntorrhet på natten
Det är vanligt att många upplever att muntorrheten blir värre på natten. Det beror på att salivproduktionen minskar när vi sover. Vilket gör att nattsömnen kan bli störd och därmed påverka livskvalitén på ett negativt sätt.
Här är några tips på vad man kan göra:
- Drick vatten: Se till att ha ett glas vatten vid sängen och ta små klunkar vid behov.
- Öka luftfuktigheten: Ställ in en luftfuktare i sovrummet. Det kan motverka torr luft, vilket oftast är en av orsakerna som förvärrar problemet.
- Tänk på vad du äter på kvällen: Undvik alkohol, kaffe och salt mat på kvällen, eftersom det kan öka risken för muntorrhet.
Huskur och egenvård
Det finns vissa saker som du kan göra själv som lindrar och minskar obehaget.
- Drick mycket vatten och gör det regelbundet under dagen.
- Undvik Alkohol och nikotin som är uttorkande.
- Borsta tänderna och använd tandtråd regelbundet.
- Försök att undvika söta och sura livsmedel som kan skada tänderna vid minskad salivproduktion.
Medel mot muntorrhet
Det finns flera olika receptfria produkter att köpa på Apoteket som kan lindra och hjälpa mot muntorrhet. Här är några exempel.
Välj helst munsköljmedel mot muntorrhet med 0,2 procent natriumfluorid. Till exempel Flux-dry-mouth-rinse, munskölj. Använd på kvällen i samband med tandborstning för bästa effekt.
- Medel som ersätter saliven: Olika produkter som geleér och sprayer kan hjälpa till att fukta munnen.
- Sugtabletter: Man kan köpa sockerfria tuggtabletter eller sockerfritt tuggummi som stimulerar salivproduktionen.
- Munspray som är speciellt framtagna för att snabbt återfukta munnen.
Finns det någon bra tandkräm mot muntorrhet?
Det finns speciella tandkrämer man kan köpa på Apoteket som är speciellt utvecklade för personer som lider av muntorrhet, till exempel
- Fluortandkräm som hjälper till att skydda tänderna mot karies.
- Milda tandkrämer: Undvik tandkrämer med stark smak som kan irritera torra munslemhinnor.
- Fuktgivande tandkrämer: Dessa innehåller ingredienser som återfuktar munnen. GUM HYDRAL är en mycket skonsam tandkräm som passar för känslig munhåla och torra slemhinnor. Den är lämpad för patienter med en känslig mun, särskilt äldre människor.
Vad kan öka salivproduktionen?
Var noggrann med din munhygien, använd fluortandkräm eller fluortabletter.
Det finns mat som man kan äta som stimulerar salivbildningen som till exempel salt, ättika, citrusfrukter och syrliga bär. Komplettera huvudrätterna med inlagda rödbetor eller gurka, syltlök, lingon eller en citronskiva.
Sammanfattning
Muntorrhet kan bero på flera orsaker och kan lindras och förebyggas på flera sätt både medicinskt och med egenvård. Genom att identifiera och åtgärda de bakomliggande orsakerna och använda produkter som lindrar symptomen och verkar förebyggande kan du förbättra både din livskvalitet och munhälsa.
Vanliga Frågor & Svar
Det allra bästa är att dricka vatten och gärna med kolsyra. Undvik däremot söta och sura drycker.
Den vanligaste orsaken till muntorrhet är biverkningar från olika läkemedel. Men även livsstil, matvanor eller vissa sjukdomar kan framkalla besvären.
Vid hög ålder är muntorrhet mera vanligt, på grund av att salivproduktionen minskar.
Drick vatten ofta och skölj igenom det i munnen. Ät mat som du måste tugga mycket, det stimulerar salivproduktionen. Var noga med god munhygien.
Man kan lindra muntorrhet med salivstimulerande preparat eller saliversättningsmedel.
Läkare kan förskriva Pilokarpin (Salagen) och Cvimeline (Evoxac) som båda är receptbelagda läkemedel som stimulerar salivproduktionen. Båda används för att behandla muntorrhet genom att stimulera salivflödet.