Ett annat namn för tandlossning är Parodontit. Det är en infektionssjukdom som oftast börjar med en tandköttsinflammation som orsakas av bakterier som bildas i tandens fäste i käkbenet. Sjukdomen utvecklas långsamt under lång tid. Men om inte infektionen upptäcks och behandlas i tid kan det leda till tandlossning och tandförlust. Det går att förebygga och motverka tandlossning genom att upprätthålla en god munhygien och med rätt behandling.
Orsaker till tandlossning
Den vanligaste orsaken är att det har bildats en inflammation mellan tandköttet och tänderna. Det beror på att man inte har hållit rent ordentligt så att det har bildats plack på tänderna. Om dessa bakteriebeläggningar inte tas bort bildas tandsten och en inflammation kan göra att tandköttsfickan blir djupare och bakterierna tränger allt längre ner och sprider sig till roten och käkbenet. Det gör att tandens fäste i käkbenet förstörs allt mer och till slut leder det till att tanden lossnar helt eller måste tas bort. Sjukdomen utvecklas långsamt, mellan 10 och 20 år.
Andra vanliga orsaker till tandlossning är användning av snus eller rökning. Man vet också att tandlossning är ärftligt.
Vanliga symtom
Tandlossning är ofta svårt att upptäcka själv. Dels för att utvecklingen sker så långsamt men också för att en inflammation kring tänderna inte gör ont. Ett tidigt tecken på att tandköttet är inflammerat är att det är ömt eller blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Andra vanliga symtom kan vara dålig andedräkt under en längre tid eller varbildning runt tandkanten. I vissa fall händer det att tandköttet kan dra sig upp mot tandroten. Om man har tänder som är lösa kan det vara ett allvarligt tecken på en långtgående utveckling av tandlossning som måste behandlas.
Behandling av tandlossning
Det är alltid betydligt enklare att behandla tandlossning när den upptäcks i tid. Om sjukdomsförloppet har pågått under en längre tid går det att behandla men då behövs det oftast specialistvård. En tandhygienist är specialiserad på att behandla och förebygga tandlossning.
Så går behandlingen till
- Man börjar med en grundundersökning hos en tandläkare eller tandhygienist. Det första man gör är att undersöka och mäta djupet på tandköttsfickorna.
- Ibland behöver man göra en röntgenundersökning för att ta reda på hur tandlossningen påverkat vävnaden runtomkring.
- Det är vanligt att man får lokalbedövning inför behandlingen så att det inte ska göra ont.
- Man kontrollerar blödningar i tandköttet och hur mycket tänderna rör sig för att göra en individuell bedömning av patientens tandstatus som sedan ligger till grund för behandlingen.
- Vid behandlingen används speciella instrument
för att ta bort tandsten och bakteriebeläggningar i tandköttsfickor som är djupa och svåråtkomliga.
Det brukar vara svårt att återskapa den del av tandfästet som blivit förstörd vid tandlossning, men behandlingen kan bromsa upp och minska risken att tandfästet skadas ytterligare. Ibland kan man behöva göra flera besök för att göra rent alla tänderna.
Efter behandlingen går man på regelbundna efterkontroller.
Operation
Om tandlossningen är allvarlig och svårbehandlad, kan tandläkaren skicka en remiss till en specialist s.k. parodontolog. Ibland kan man behöva göra ett operativt ingrepp i tandköttet för att ta bort sjuk vävnad och bakterier som bildats vid tandroten. Då gör man ett snitt bredvid det sjuka området för att lättare komma åt bakterierna. De tas bort med hjälp av mekanisk eller kemisk rengöring. Efter någon vecka kallas man till återbesök för att kontrollera läkningsprocessen. Själva operationen brukar ta en timme och det brukar gå bra att lindra värken med vanliga värktabletter. Ibland kan det bli nödvändigt att dra ut tanden om tandfästet blivit så pass skadat att det blivit omöjligt att återställa dess stabilitet.
Implantat kan ersätta förlorade tänder
I de fall då man förlorat tänder beroende på tandlossning kan man ersätta dessa med tandimplantat. Det är idag den mest efterfrågade metoden när man förlorat tänder. Det innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet och sedan fäster man den nya tandkronan ovanpå implantatet.
Det går att förebygga
Det absolut bästa sättet att förebygga tandlossning är att vara noga med sin munhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd mellanrumsstickor eller tandtråd.
Det är också viktigt att göra regelbundna besök hos tandläkaren för undersökning eller hos tandhygienisten vid behov.
Kan man behandla tandlossning själv?
Många frågar om det går att behandla tandlossning själv med någon huskur. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det går att bota med alternativa behandlingar, till exempel naturläkemedel. Det bästa sättet att undvika tandlossning är att upprätthålla en god munhygien och gå på regelbundna undersökningar hos tandläkare eller tandhygienist.
Faktorer som ökar risken att drabbas
Rökning
Om du röker är risken att få tandlossning 3 gånger större än om du inte gör det visar en forskningsstudie från Tyskland. Rökning gör att sjukdomen utvecklas snabbare och att den läker sämre. Det beror troligen på att rökning gör att immunförsvaret fungerar sämre.
Det har däremot visat sig att rökare blöder betydligt mindre vid tandlossning än icke-rökare. Det beror på att nikotin har en sammandragande effekt på blodkärlen. Därför brukar rökare ha svårare att upptäcka om man drabbats av tandlossning i god tid eftersom de vanliga tidiga tecknen är blödande tandkött. Eftersom resultaten är sämre vid behandling av tandlossning hos rökare uppmanas de att sluta röka inför behandling.
Läs om tandlossning på 1177.
Andra faktorer
Även stress och andra sjukdomar som diabetes påverkar immunförsvaret negativt och ökar risken att drabbas av tandlossning. Forskning har visat att tandlossning kan påverka blodsockret. Därför är det viktigt att göra regelbundna undersökningar av tänderna om du har diabetes. En europeisk forskningsrapport visar att det finns klara samband mellan Parodontit och diabetes.
Tandgnissling ärftliga faktorer, vissa mediciner, dålig kost med högt sockerintag är andra exempel på faktorer som ökar risken att drabbas av tandlossning.
Sammanfattning
Tandlossning, eller parodontit, är en infektionssjukdom som påverkar tandköttet och tändernas fäste i käkbenet. Sjukdomen börjar ofta som tandköttsinflammation (gingivit) med symtom som blödande eller svullet tandkött och ibland dålig andedräkt. Om inflammationen inte behandlas i tid riskerar den att spridas till de djupare vävnaderna. Det resulterar i att tänderna blir lösare och till slut lossnar från sitt fäste.
Riskfaktorer är dålig munhygien, rökning, ärftlighet, diabetes eller felaktig kosthållning. Olika förebyggande åtgärder som god munhygien, regelbundna tandläkarbesök, bra kosthållning, undvika användning av tobak minskar risken att drabbas av tandlossning. Genom tidig upptäckt och behandling kan man bromsa eller stoppa sjukdomens utveckling.
Vanliga Frågor & Svar
Det kan variera ganska mycket beroende på hur omfattande tandlossningen är och därmed vårdbehovet.
Det är i grunden en ärftlig sjukdom men kan orsakas av andra faktorer som dålig munhygien, rökning eller andra underliggande sjukdomar som t ex. diabetes.
Den vanligaste åldern när symtom på tandlossning brukar uppkomma är 35 - 45 år. Det kan även drabba yngre personer.
Gingivit är en inflammation i tandköttet som uppstår när man inte rengjort tänderna ordentligt. Parodontit börjar med gingivit som med tiden utvecklas till en djupare inflammation som bryter ned stödjevävnaden och gör att tänderna lossnar.
Ja, forskning har visat ett samband mellan tandlossning (parodontit) och hjärt-kärlsjukdomar. Även om ett direkt samband inte är helt fastställt, finns det starka indikationer på att kronisk inflammation och bakterier från tandlossning kan påverka hjärt-kärlhälsan på flera sätt.
Läs mer om detta i forskningsrapporten från Malmö Universitet.