Har du problem med ilningar i tänderna?

Tandtråd, tandstickor och tandborste

Har du varit med om att du precis tagit en klunk av din kalla favoritdryck och upplevt en skarp, ilande eller isande smärta i tänderna? Du är inte ensam. Ilningar i tänderna är ett vanligt problem som kan drabba vem som helst, oavsett ålder. I den här artikeln får du reda på vad som orsakar dessa ilningar, hur du kan lindra smärtan och vad du kan göra själv för att förebygga dessa obehag i framtiden.

två personer dricker kalla drycker

Vanliga orsaker till ilningar

Den här obehagligt ilande känslan i tänderna kan utlösas av en rad olika faktorer, det kan handla om alltifrån vad vi äter och dricker till våra dagliga munvårdsrutiner. Inuti tandens emalj sitter tandbenet, och i tandkronans mitt finns den känsliga pulpan som består av nerver och blodkärl. När emaljen bryts ned blottas tandbenet och då blir tänderna känsligare. Här nämner vi några av de vanligaste orsakerna till varför det ilar i tänderna.

1. Erosion av Tandemaljen

En av de främsta orsakerna är erosion av tandemaljen. Tandemaljen är det hårdaste och mest skyddande lagret på våra tänder, men den är inte oförstörbar. Syrliga livsmedel och drycker, som läsk, citrusfrukter och vin, kan gradvis bryta ner emaljen, vilket gör tänderna mer mottagliga för ilningar. Även överdriven borstning med för hård tandborste kan slita på emaljen och leda till samma problem.

2. Tillbakadraget tandkött - blottade tandhalsar

När tandköttet drar sig tillbaka, blir tandens rot synlig och det kan orsaka ilningar. Eftersom tandens rot inte är täckt av emalj blir den därför mer känslig för yttre påverkan. Om tandköttet drar sig tillbaka kan det bero på för hård tandborstning eller tandköttsproblem (gingivit) och tandlossning (parodontit). Att upprätthålla en bra daglig munhygien är viktigt, men det är lika viktigt att vara försiktig när du borstar tänderna så att du inte skadar ditt tandkött.

Läs mer om hur du borstar tänderna på rätt sätt.

3. Tandgnissling och Tandpressning

Tandgnissling och tandpressning, även känd som bruxism, kan också leda till ilningar i tänderna. Den här ofrivilliga vanan är ofta relaterad till stress eller sömnproblem. Den kan skapa mikrosprickor i tänderna eller slita ner tandemaljen, vilket gör att tänderna blir mer känsliga. Det kan också bero på naturliga orsaker som slitage vid tuggning eller vara åldersrelaterat. Det bästa sättet att lösa problemen är genom ändrade vanor eller användning av olika sorters bettskenor.

4. Hål i tanden

Karies, eller hål i tänderna, är en annan vanlig orsak till att det kan uppstå ilningar i tänderna. När hål bildas, kan de gå igenom emaljen och exponera de inre delarna av tanden, vilket leder till ökad känslighet. Regelbundna tandläkarbesök och god munhygien kan hjälpa till att förebygga karies.

5. Tandfrakturer

Små sprickor eller frakturer i en tand kan också vara en orsak till ilningar i tänder. Dessa skador kan resultera i att kall eller varm mat och dryck når till de inre, mer känsliga delarna av tanden och då uppstår ilningar.

6. Efter en behandling

Paradoxalt nog kan även olika behandlingar hos tandläkaren, som fyllningar och rotfyllningar, ibland leda till tillfälliga ilningar. Det vanliga är att det går över och minskar med tiden. Om ilningarna inte försvinner är det viktigt att kontakta tandläkaren och boka återbesök för en uppföljning.

Huskurer för ilningar i tänder

Ilningar i tänderna kan vara både besvärliga och smärtsamma. Eftersom det påverkar din förmåga att njuta av mat och dryck får det en negativ inverkan på din allmänna livskvalitet. Lyckligtvis finns det flera huskurer och åtgärder som du kan göra själv som kan hjälpa till att lindra ilningar i tänderna. Här nämner vi några av de mest effektiva metoderna för att hantera problemet.

Användning av tandkräm för känsliga tänder

En av de enklaste och mest effektiva sätten att hantera ilningar i tänderna är att byta till en tandkräm speciellt utformad för känsliga tänder. Dessa tandkrämer innehåller ofta kaliumnitrat, som hjälper till att blockera signaler från tandens yta till nerver som orsakar smärtan. Regelbunden användning kan gradvis minska känsligheten så att ilningarna minskar och i bästa fall upphör.

Skölj med Fluorsköljning

Ett fluoridbaserat munsköljmedel kan hjälpa till att stärka tandemaljen och minska ilningarna. Fluorid bidrar till att remineralisera tandemaljen, vilket gör den mindre genomtränglig för yttre påverkan som kan orsaka ilningar. Använd ett munsköljmedel som innehåller fluorid och följ anvisningarna på etiketten eller använd ett medel som rekommenderats av din tandläkare.

Minska Intaget av syrliga livsmedel och drycker

Syrliga livsmedel och drycker, som citrusfrukter, vin och kolsyrade drycker, kan bidra till erosion av tandemaljen och öka känsligheten. Att minska intaget av dessa kan hjälpa till att förebygga ytterligare skador och ilningar. Om du konsumerar syrliga livsmedel, skölj munnen med vatten efteråt för att neutralisera syran.

Mjuk tandborste och försiktig borstning

Användning av en för hård tandborste eller hårdhänt borstning kan slita på tandemaljen och irritera tandköttet, vilket leder till ökad känslighet. Byt till en mjuk tandborste och var försiktig när du borstar. Det skyddar både emaljen och tandköttet, vilket kan hjälpa till att minska risken för ilningar i tänderna.

Undvik extremt varma eller kalla drycker

Extremt heta eller kalla drycker kan orsaka ilningar i känsliga tänder. Att undvika detta och låta dryckerna komma ned till rumstemperatur innan du dricker dem kan hjälpa till att minska obehaget.

Tugga på Vitlök eller Ingefära

Ett inflammerat tandkött kan bidra till ökad tandkänslighet. Vitlök och ingefära har naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation i tandköttet. Att tugga på en liten bit av någon av dessa kan ge tillfällig lättnad. Observera att detta bör användas med försiktighet, eftersom det också kan irritera känsligt tandkött hos vissa personer.

Eftersom dessa huskurer bara kan erbjuda tillfällig lindring från ilningar i tänderna, är det viktigt att komma ihåg att de inte ersätter behovet av professionell tandvård.

När ska man söka hjälp mot ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna kan vara mer än bara ett tillfälligt obehag. Om ilningarna är kraftigt ihållande och återkommande är det tecken på att något inte står rätt till, det kan finnas något underliggande problem som behöver undersökas av en tandläkare. Även om det finns huskurer man kan prova själv är det viktigt att förstå när det är dags att söka professionell hjälp. Det kan vara avgörande för att förhindra mer allvarliga problem.

Här är några av de situationer då du bör överväga att boka en tid hos tandläkaren.

1.Konstant eller ökande ilningar

Om du upplever ilningar i tänderna som inte försvinner efter några dagar trots användning av tandkräm för känsliga tänder eller andra huskurer, bör du söka hjälp. Konstanta eller ökande ilningar kan vara tecken på svårare problem som erosion av tandemaljen eller en spricka i tanden.

2.Ilningar i specifika tänder

Om ilningarna är lokaliserade till en eller ett fåtal specifika tänder, kan det vara ett tecken på karies, en spricka i tanden, eller en infektion i tandroten. Dessa problem kräver behandling av en tandläkare för att förhindra ytterligare skador eller infektioner.

3.Ilningar efter en behandling

Det är normalt att uppleva viss känslighet efter en behandling hos tandläkare, som till exempel fyllningar, kronor, eller rotfyllningar. Men om ilningarna kvarstår eller ökar efter ett par veckor, kan det tyda på att något behöver justeras eller kompletteras.

5.Smärta när man tuggar eller biter ihop

Om du upplever smärta eller ilningar när du tuggar eller biter ihop, kan det vara ett tecken på en djupare tandfraktur eller tandproblem som behöver omgående vård.

6.Svullnad, rodnad eller blödning från tandköttet

Ilningar som åtföljs av svullnad, rodnad eller blödning från tandköttet kan vara tecken på tandköttssjukdomar som gingivit eller parodontit. Dessa tillstånd kräver behandling för att förhindra ytterligare skador på tandköttet och vävnaden.

7. Känslighet trots god munhygien

Om du trots god munhygien och användning av produkter för känsliga tänder ändå upplever ilningar, kan det vara ett tecken på att dina tänder behöver undersökas av en tandläkare för bedömning och eventuell behandling.

Undersökning och bedömning

När du har bokat en undersökning hos tandläkaren för problem med ilningar börjar man att undersöka dina tänder för att se om det finns några synliga skador, sprickor eller kariesangrepp i emaljen. Tandläkaren kan också knacka på tänderna för att ta reda på om någon tand ömmar. En noggrann undersökning av tandköttet görs för att se om det finns tandborstskador eller om tandköttet har dragit sig tillbaka. Det är också vanligt att man undersöker ditt bett för att se om du pressar eller gnisslar tänder, eller om några tänder belastas ojämnt.

I vissa fall kan tandläkaren behöva ta röntgenbilder på tänderna för att se om det finns problem som inte går att se med blotta ögat. Exempelvis om det finns skador på någon nerv.

Behandling av ilningar

Vad som är den bästa behandlingen mot ilande tänder beror helt på vad orsaken till problemet är. Om det beror på blottade tandhalsar brukar en djuprengöring vara bra, som tar bort bakterier och tandsten som kan ha fastnat under tandköttet. Behandlingen utförs av tandhygienist eller tandläkare.

Sammanfattning

Att söka hjälp för ilningar i tänderna vid rätt tidpunkt är viktigt för att bibehålla god tandhälsa och förebygga allvarligare problem. En tandläkare eller tandhygienist kan erbjuda en grundlig undersökning för att identifiera orsaken till ilningarna och rekommendera lämplig behandling. Oavsett om det är en enkel åtgärd som en fluoridbehandling eller en mer komplex behandling som en rotfyllning, är det viktigt att ta hand om problemet tidigt för att skydda dina tänder och undvika allvarligare problem i framtiden.

Kontakta oss

Har du några frågor? Du är mer än välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret nedan eller via telefon på 08-659 45 00.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida. Läs vidare om hur vi hanterar cookies här.

Acceptera
Hantera